Sömnproblem och fullmåne

Har du svårt att sova vid fullmåne?

Det finns flera studier på om månfaser kan påverka nattsömnen men det finns inga bevis för att fullmånen ger några sömnproblem. Fullmånen påverkar inte dig fysiskt men det kan mycket väl vara psykologisk då månen i urminnes tider långt tillbaka har setts som något mystiskt, övernaturligt och gudomligt. Många folkhistorier och myter är förknippade med månens olika faser.

Forskare är inte eniga om fullmånens påverkan

I en Schweizisk studie sov försökspersonerna i genomsnitt 20 minuter kortare vid fullmåne än vid nymåne. Dessutom var det jobbigare att vakna och flera kände sig tröttare och på sämre humör än vanligt. Dessutom verkar vi drömma mer när det är fullmåne.

Mycket vacker fullmåne

Men den svenske sömnforskaren Arne Lowden är skeptisk. Han säger att det har med psykologiska aspekter att göra snarare än fysiologiska. Vet man om att det är fullmåne och tror att man sover sämre då, då kommer man också sova sämre, säger han.

Intressant artikel om fullmåne och sömn

”Många upplever markanta effekter på kroppens energinivåer och sömn strax före, under och efter fullmånen. För dessa individer är det ointressant vad sömnforskare säger om saken och de tar allt de säger med en nypa salt eftersom de till och med har svårt att helt och fullt fastställa det mest grundläggande av allt: varför sover vi över huvud taget?”

http://www.nyttigt.eu/orsakar-fullmane-somnproblem-enligt-viss-forskning-kan-manen-paverka-var-somn/